Mistrz dobrych manier

Działanie realizowane w ramach Projektu : Motywacja - satysfakcja, współfinansowanego przez Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej w ramach programu "Od zależności ku samodzielności" edycja 2022

W ramach działania zrealizowano 3 bloki tematyczne. Pierwszy został zrealizowany w ramach 4 spotkań, natomiast drugi i trzeci – 2 spotkań. Istotą działania było osiągnięcie zamierzonych celów projektu poprzez podnoszenie motywacji do aktywności oraz satysfakcji z nabywanych nowych umiejętności i wiedzy. Program został podzielony na trzy inspirujące tematy:

  1. Temat: Savoir vivr’e i higiena (kelnera)

W ramach tematu odbyły się 4 spotkania mające na celu m.in.:

- motywowanie do zachowań grzecznościowych i zgodnych z zasadami higieny,

- kształtowanie właściwych nawyków grzecznościowych, z naciskiem na prawidłową komunikację interpersonalną (autoprezentację, sposoby radzenia sobie w sytuacjach trudnych),

- przypomnienie, nabycie, utrwalanie wiedzy z zakresu zasad obowiązujących przy stole,

- zapoznanie uczestników z poprawnym i estetycznym nakrywaniem stołu,

- kształtowanie poprawnych nawyków higienicznych związanych z kulturą spożywania posiłków;

- zapoznanie uczestników z charakterystyką zawodu kelnera, czynnościami przygotowującymi salę konsumpcyjną do przyjęcia gości, metodami obsługi, rodzajami serwisów.

  1. Temat: Satysfakcja z przygotowania i picia dobrej kawy (barista)

Tematem przewodnim spotkań „baristycznych” stała się pyszna i aromatyczna kawa. Nasi „bariści”(uczestnicy projektu) przygotowywali znakomite gorące napoje kawowe. Podczas spotkań:

- dostarczyliśmy uczestnikom możliwości do satysfakcji z przygotowania i picia dobrej kawy,

- zapoznaliśmy (teoretycznie) uczestników z dobrą (smak, zapach, wygląd) kawą (mielenie ziaren, parzenie i picie kawy),

- uczestnicy wykonali trening umiejętności praktycznych - przygotowali napoje kawowe korzystając z różnorodnych przepisów,

- odbyły się inspirujące „warsztaty latte art.” – dobry smak  to też dobry wygląd kawy.

Program spotkań zawierał treści na temat podstawowej wiedzy o kawie, a także sensoryki w kawie, która rozwija umiejętności wyczuwania różnych smaków i aromatów, dzięki czemu później można z łatwością wyczuwać różnice w ziarnach, natomiast dobre maniery, poprawne zachowanie to przede wszystkim życzliwość, tolerancja i skuteczne regulowanie emocji. Właśnie takie cechy i nawyki nie były obce uczestnikom spotkań.

3 – Temat: Zdrowo i smacznie - Smoothie Bar

- uczestnicy zapoznali się z profilaktyką zdrowotną (elementy psychodietetyki), sposobami przyrządzania napojów, właściwościami owoców i warzyw, umiejętnym doborem gatunków owoców i warzyw,

- przygotowywali na bieżąco soki i napoje w profesjonalnych blenderach przystosowanych do takiej pracy i wydobywających z soków to, co najlepsze,

- kształtowali umiejętności praktycznego zastosowania takiego typu urządzeń w codziennym funkcjonowaniu,

- prowadzący zwracał uwagę na aspekt zarobkowy takiego typu przedsięwzięcia.

Działanie zostało zrealizowane zgodnie z założeniami.

 P1010709.jpgP1010709.jpgP1010709.jpgP1010709.jpgP1010709.jpgP1010709.jpgP1010709.jpgP1010709.jpgP1010709.jpgP1010709.jpgP1010709.jpgP1010709.jpgP1010709.jpgP1010709.jpgP1010709.jpgP1010709.jpgP1010709.jpgformalne-nakrycie-stolu.jpgformalne-nakrycie-stolu.jpgformalne-nakrycie-stolu.jpgformalne-nakrycie-stolu.jpg

Dodana: 18 luty 2023 15:29

Zmodyfikowana: 18 luty 2023 15:29